A méz kristályosodásának okai

Ön is azt hiszi, hogy a méz kristályosodásának az oka a cukorral való elegyítés? El kell mondjuk, a közhiedelemmel ellentétben ez egy természetes folyamat a méz életében.
Mivel a méz 70% cukor (tehát fruktóz és glükóz), a víz és az ásványianyag tartalom aránya a mézfajtával változik, ezért a kristályosodás mértéke is eltér.
Ez a folyamat több tényezőtől függ, például a méz glükóz-fruktóz arányától. Minél magasabb a glükóz (szőlőcukor) szint, annál gyorsabb ez a folyamat. Az alacsonyabb hőmérséklet jobban segíti a kristályosodás folyamatát. Egyéb tényezők jelenléte (pl.: virágpor, viasz darabok) színtén erősítik a folyamatot.
Pár méz kristályosodási ideje:
Repceméz, átlagos ideje 2-4 hét de akár pár nap alatt is végbe mehet.
Napraforgóméz, ennek átlagosan 1-2 hónap kell a kikristálosodáshoz.
Virágméz, a virág fajtájától függően lehet 4-6 hónap.
Az erdei és vaddohány méz pedig akár 6-9 hónapot is igénybe vehet.
Semmiképp sem javasoljuk a bekristályosodott méz otthoni hevítését, mivel elveszítheti jótékony élettani hatásait és csak édesítő szerepet játszhat el. A fentiek alapján nem kell eldobni a már bekristályosodott mézet, hiszen az nem azt jelenti hogy megromlott.